Irsai Oliver

Víno z odrůdy Irsai Oliver je svěží, harmonické víno s muškátově kořenitým aroma a nízkým obsahem kyselin. Ideální společník (nejen) pro horké letní dny!

Irsai Oliver je raně zrající moštová i stolní odrůda, která je, jak název napovídá, původem z Maďarska. Vyšlechtil ji ve 30. letech 20. století Kocis Pál v Kecskemétu křížením odrůd Bratislavské bílé a Čabaňská perla. V ČR byla tato odrůda zapsána v roce 1972.

Irsai Oliver patří v celé Evropě k méně pěstovaným odrůdám. Má příjemně muškátovou vůni a plnou kořenitou chuť s nižším obsahem kyselin. Často se používá do směsí známkových vín. Vhodná je zejména směs s Ryzlinkem vlašským.

Jelikož jde o ranou odrůdu, hojně se využívá k výrobě burčáku. Méně často lze narazit na přívlastková vína jako pozdní sběr či výběr z hroznů. Spíše než k archivaci se vína z odrůd Irsai Oliver doporučují zkonzumovat do dvou až tří let. Díky svému výraznému aroma se víno Irsai Oliver hodí jako dezertní přípitek a k těžším a hutnějším sýrům a dezertům.