Gros Manseng

Objevte aromatické sladké nebo suché bílé víno Gros Manseng z jihozápadní Francie.

Gros Manseng je bílá odrůda révy vinné, která se pěstuje převážně na jihozápadě Francie v oblasti Jurançon. Najdeme ji ale také v oblastech Pacherenc du Vic-Bilh, Irouléguy a Béarn.

Odrůda Gros Manseng je tradičně spojována s výrobou sladkých vín, ale v současnosti se používá také k výrobě suchých vín, která bývají velmi aromatická a mají svěží citronovou chuť. Gros Manseng se vyrábí jak jako odrůdové víno, tak ve směsích s dalšími místními odrůdami, jako je Petit Manseng a dnes již rozšířený Sauvignon Blanc.

Zmíněný Petit Manseng je další klíčovou odrůdou Jurançonu. Obě odrůdy mají společné pojmenování, které se liší pouze velikostí bobulí: „gros“ znamená velký a „petit“ malý. Petit Manseng se obvykle používá k výrobě sladkých vín a Gros Manseng tvoří většinu suchých vín. Samozřejmě existují výjimky z tohoto pravidla a mnoho vín, která jsou vyrobena ze směsi obou odrůd.

Odrůda Gros Manseng je pro vinaře poměrně atraktivní, protože se jí dobře daří na vinici a produkuje bobule s tlustou slupkou a vysokým obsahem cukru i kyselin. Díky těmto třem faktorům se hrozny velmi dobře hodí k výrobě sladkých vín: hrozny mohou zůstat dlouho na révě, vyvinou dostatek sladkosti a zároveň si zachovají kyselost. Silná slupka zase poskytuje ochranu před hnilobou.

Suché víno Gros Manseng se hodí podávat například se salátem z uzeného kuřete nebo s vařenými mušlemi. Sladké víno Gros Manseng výborně ladí s Foie gras.