Gin, Bombay a Bottega

Gin, nebo také džin, je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky zkombinovaný s nejrůznějšími bylinami. Dělí se na dva typy: Dženever – gin vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu a Dry gin (suchý gin) – gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin. Říká se, že na světě je možná více druhů ginů než kombinací bylin, ze kterých se gin připravuje.

 

Historie ginu

Historie ginu sahá až do roku 1650, kde jej vynalezl Dr. Fanciscus de La Boile, známý spíše pod jménem Dr. Sylvius. Byl to profesor medicíny na univerzitě v Leidenu a stejně jako mnoho destilátů byl gin původně zamýšlen jako lék, v tomto případě mělo jít o levné diuretikum, které by použil jako lék na ledvinové potíže. Dr. Sylvius smíchal olej z jalovcových bobulí s obilným destilátem a vzniklou směs nazval genever (z francouzštiny jalovec). Angličtí vojáci tento nápoj převezli do Anglie pod názvem „holandská kuráž“ a místním tak zachutnal, že začal být považován za národní nápoj. 

Druhý zmíněný typ ginu, dry gin vyvinuli londýnští lihovarníci v roce 1831 a proto bývá někdy uváděn s přídomkem London. London dry gin se od holandského liší nejen výrobou, ale také chutí. Vyrábí se destilací z obilí a přidáním bylin, například kardamomu, pomerančové kůry, jalovčinky, ale také teba mandlí, baobabu, koriandru, muškátového oříšků spolu s další spoustou přísad, které jsou tajemstvím každé palírny. Pro svou vůni a nahořklou chuť je Dry gin velmi oblíbeným základem drinků, například gin tonic, gin fizz, gimlet, nebo se popíjí samotný na ledu. Mezi nejznámější značky ginu patří Bombay, Finsbury nebo Hendrick's. Gin má dokonce své muzeum v Hasseltu v severovýchodní Belgii.

 

Výroba Genever ginu

Tradiční výroba Genever ginu se velmi podobá výrobě whisky. Vyrábí se druhou destilací neutrální, většinou obilné pálenky spolu s tzv. botanicals – směsí koření, bylin, citrusové kůry nebo ovoce. Za typickým lesním aromatem ginu stojí charakteristická přísada, která má své kořeny ve francouzském genièvre a nizozemském jenever, tedy jalovec. Výsledný gin má poměrně nízkou koncentraci alkoholu, který se poté znovu destiluje s olejem z jalovce a dalšími bylinami. Tento dvakrát destilovaný gin, double gin, následně zraje v dubových sudech, díky čemuž dosáhne své plnější chuti. 

 

Výroba Dry ginu

Druhý typ ginu, Dry gin se vyrábí odlišným způsobem. Nejprve se vytvoří destilát z obilí, u levnějších variant lze i z brambor, kukuřice nebo cukrové řepy, který se následně opět destiluje. Nad destilovanou kapalinou je zavěšen vak naplněný jalovcem a dalšími bylinkami a kořením. Horké páry z destilátu prochází vakem a následně kondenzují zpět do kapalné podoby. Výsledný gin je suchý a velice lehký, protože na rozdíl od genever ginu nezraje v sudech.