Červené víno

Věděli jste, že kvalitní červené víno nejen dobře chutná, ale prospívá i našemu zdraví? Tak neváhejte a hned si jednu blahodárnou láhev červeného vína vyberte z naší bohaté nabídky.

Filtrace

Eko vína

Vinařská oblast

Výrobce

Potvrdit výběr

Červené víno je přírodní suché víno vyráběné pouze z hroznů modrých odrůd vinné révy. Jak červená vína stárnou, mění se jejich barva. Skutečná barva vína se tak pohybuje od intenzivní fialové, přes cihlovou červenou až po téměř hnědou. Červené víno je velmi široká kategorie vín, od lehkých vín s minimem tříslovin, která mírně chladíme, až po vína vhodná pro dlouhodobé zrání. Obsah alkoholu se v červeném víně pohybuje mezi 12 – 15 %. Avšak ani víceprocentní červená vína nejsou výjimkou – například u Portského vína se může hladina alkoholu pohybovat okolo 20 %. U některých červených vín je před konzumací nutná dekantace, tedy přelévání vína do karafy, aby se odstranil kal a krystaly na dně láhve.

Odrůdy červeného vína

Obliba a spotřeba červeného vína, které je oproti bílému vínu chuťově výraznější a taky silnější, na našem trhu rok od roku roste. Mezi nejoblíbenější odrůdy červeného vína patří:

  • Syrah – nebo také Shiraz, je klasická odrůda pěstovaná v jižní Francii, původně z oblasti Širaz (dnešní Irán). Odrůda Syrah je bohatá na třísloviny a je pro ni typická dlouhá a bohatá chuť. Vína založená na této odrůdě mívají intenzivní červenou barvu, kořenitou chuť a jsou vhodná k dlouhodobému uskladnění.

  • Merlot – tradiční, pozdní moštová odrůda původem z Francie oblíbená po celém světě. Víno odrůdy Merlot je plné, má výbornou kvalitu a chuť. Poznáte ho podle vůně a chuti červeného ovoce. Mladý Merlot si skvěle rozumí s lehkými pokrmy, například italskou kuchyní, naopak těžší Merlot se hodí například ke zvěřině.

  • Frankovka – taktéž Fraňkovka, je starobylá moštová odrůda pocházející pravděpodobně z Rakouska. U nás je velmi populární – je naší druhou nejpěstovanější modrou odrůdou. Barva Frankovky je sytá a intenzivně rubínová. Vůně obsahuje ovocné tóny připomínající švestky nebo lesní ovoce a chuť je plná a extraktivní s vyšší tříslovinou.

  • Cabernet Sauvignon – populární odrůda z francouzského Bordeaux. Víno odrůdy Cabernet Sauvignon má vůni a chuť černého rybízu a je jako stvořené k archivaci.

  • Pinot noir – jinak Rulandské modré, je starobylá, středně pozdní moštová odrůda původem z Burgundska, která vznikla pravděpodobně křížením odrůd Tramín červený a Mlynářka. Víno odrůdy Pinot noir má světle rubínovou barvu a velmi elegantní, ovocitou vůni. Chuť je bohatá a jemná zároveň, u mladých vín se objevuje pikantní kyselinka, která se stářím zjemňuje.

  • Dornfelder – středně pozdní moštová odrůda původem z Německa. Víno odrůdy Dornfelder má vysokou intenzitu barvy – je až černofialová. Vůně je tělnatá a výrazně ovocitá, v chuti jsou patrné tóny peckového a lesního ovoce.

  • Cuvée červené – červené cuvée, neboli kupáž, bylo vyrobeno ze směsi více odrůd červených hroznů. Scelováním vína se využije specifických vlastností každé z použitých odrůd a výsledkem je komplexnější víno, které si v ničem nezadá s čistě odrůdovými víny.

V našem bohatém portfoliu najdete i další odrůdy červeného vína. Například Svatovavřinecké, Malbec, Modrý portugal, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia a celou řadu dalších. Doporučujeme ochutnat červené víno z vinařství Antinori, Kaiken Wines Estate, Torres, Château Lafite-Rothschild, Vinařství Sedlák, nebo Vinařství Tetur.

Výroba červeného vína

Zajímá vás, jak se červené víno vyrábí? Jakmile je po sklizni, začíná se oddělovat stopka od bobulí. Šetrně, aby nedošlo k poškození peciček a neuvolnily se do vína hořké a olejovité látky. Výsledkem je rmut, který 5 – 30 dní kvasí a současně probíhá tzv. macerace – ze slupek hroznů se uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Následně se rmut lisuje a nastává konečná fáze, tzv. školení (stáčení, čiření, filtrace). Tento složitý proces vyžaduje zkušeného sklepmistra, protože školení má významný vliv na charakter vína. Ten ovlivňuje také způsob skladování (v nerezových nádobách nebo v dřevěných sudech) a zrání. Červená vína, která zrála v sudech mohou dále zrát i několik let. Lehká červená vína doporučujeme pít jako mladá po 2 – 3 letech.