V této značce se vzájemně doplňuje moderní novátorství vín z Nového světa s jedinečným ovocným tradičním základem, jaké lze najít jen v Chile.

Klimatické podmínky a odrůdy oblasti Caliterra

Skvělé půdní a klimatické podmínky těch nejlepších chilských vinohradů a nejmodernější technologie zpracování ve vinařství Caliterra jsou základem nové generace chilských vín, kterou společně založily rodiny Roberta Mondaviho a Eduarda Chadwicka.

Jejich cílem bylo tvořit vína, která nechají co nejvíce vystupovat terroir. Proto zvolili název Caliterra, což znamená v překladu „dobrá země“. Domovem nového vinařství se stalo údolí Colchagua, které se nalézá 200 kilometrů jižně od hlavního města Santiaga. Vinice jsou kompletně „obklíčeny“ vysokým pohořím And, což dává vínu jedinečný charakter.

Po prodeji vinařství Robert Mondavi se novým majitelům zdála výnosnost vinic Caliterra nedostačující, a proto začali klást důraz na kvantitu. Rodina Errázuriz měla jediné východisko, a tak v roce 2004 vlastníky podílu Roberta Mondaviho vyplatila a stala se 100% vlastníkem vinařství.

Enologové rozpoznali potenciál odrůd Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére, které jsou zde nejvíce pěstované. Značka Caliterra se dnes prodává na všech pěti kontinentech ve více než padesáti zemích. Koncem roku 2008 patřily k vinařství Caliterra vinice o celkové rozloze 1 085 hektarů.

Caliterra - šetrná k životnímu prostředí

Vinařství Caliter ra získalo svůj název složením dvou slov: calidad (kvalita) a tierra (země). Toto slovní spojení je velikým závazkem celého teamu vůči zdejšímu životnímu prostředí. Proto Caliterra pěstuje svá vína v harmonii právě se životním prostředím a v souladu s projektem Good Agricultural Practices and Clean Production Protocols. Spolu s obyvateli Colchagua Valley se snaží přenést čistotu zdejší přírody do každého hroznu, který zde sklidí.

Caliterra Estate dnes zahrnuje asi 1085 ha, 75% této plochy je na takzvané panenské půdě a zahrnuje také 55 hektarů, které jsou v procesu přechodu pro označení „organické vinice". Do „udržitelných vinařských technik", které se zde praktikují, patří jednotné plánování výsadby, optimalizace vodních zdrojů, efektivní využívání energie, znovuzapracování organických materiálů, průmyslové zpracování odpadů a mnoho dalších. U Caliterra také chrání přírodní zdroje a životní prostředí tím, že se například snaží předcházet erozím půdy. O výjimečnosti prostředí svědčí i výskyt zhruba 50 divokých koní, jejichž vliv zabraňuje vzniku přírodních požárů.

Sergio Cuadra, Caliterra winemaker říká: „Celá naše práce již není pouze o tom, vyrobit vysoce kvalitní víno. Jde také o zachování přírodních zdrojů pro naše vnuky a další generace."