Cabernet Moravia

Cabernet Moravia je pozdní červená moštová odrůda révy vinné, která byla vyšlechtěna na Moravě a patří mezi nejkvalitnější moravská červená vína.

Odrůda Cabernet Moravia byla vyšlechtěna z odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc a pěstuje se především v u nás. Jde o první odrůdu kabernetového typu v České republice. Jejím šlechtitelem byl Lubomír Glos z Moravské nové vsi. Odrůda Cabernet Moravia se poprvé sklízela v roce 1979 a v roce 2001 byla zapsána do Státní odrůdové knihy ČR. Velmi rychle se rozšířila mezi pěstiteli a svou oblibu si získala i mezi konzumenty.

Cabernet Moravia je velmi odolná odrůda, která se dobře přizpůsobuje různým podnebným podmínkám a poskytuje kvalitní hrozny pro výrobu vína. Bývá považována za jednu z nejlepších českých odrůd. Dobře se jí daří v teplejších oblastech jako jsou Mikulovská, Velkopavlovická a Znojemská vinařská podoblast. Vína z Cabernet Moravia jsou často součástí kvalitních cuvée a nezřídka se kombinují s jinými odrůdami, jako je například Zweigelt nebo Merlot.

Hrozny odrůdy Cabernet Moravia jsou středně velké a mají kulatý tvar. Mají tmavě modrou až černou barvu s voskovým povlakem. Z nich se získávají vína tmavé barvy, která jsou plná ovocných a kořenitých tónů. Cabernet Moravia je obvykle plné tříslovin a má výrazné třešňové a ostružinové aroma. Vína z této odrůdy mají také dobrou strukturu a potenciál pro zrání. Výborně se doplňují s masem a kořeněnými omáčkami, ale hodí se také k uzenému masu či tučným sýrům.