Tisk

Víno vs. umělohmotný korek

Foto - korek

V roce 1999 uvedl belgický obchodník a uznávaný znalec vín, Gert Noël, na trh první umělohmotnou náhradu přírodního korku. Dnes zhruba 500 pracovníků výrobních závodů NOMACORC v Severní Americe, Evropě i Asii dodává přes 2 miliardy syntetických zátek, což představuje na tomto trhu celých 12%.

Před čtyřmi lety začal výzkumný program, ve kterém byla sledována úloha vzdušného kyslíku pronikajícího zátkou na kvalitu vývoje vína v láhvi.Jako výsledek spolupráce vývojové skupiny NOMACORC a prestižních vědeckých pracovišť, jako jsou Geisenheim Institute, University of California Davis, Australian Wine Research, Institut National de la Recherche Agronomique (Montpellier), Centro de Aroma na katolické univerzitě v Chile atd., byla představena nová řada syntetických zátek Select Series.

Výzkumné programy se týkaly účinku kyslíku na vývoj vín především u odrůd Shiraz, Cabernet Sauvignon, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Nové zátky nabízejí tzv. management kyslíku, kdy je vnitřní jádro podle vybrané série schopno regulovat přesně určené množství kyslíku pronikajícího zátkou během jednoho dne. Lze již dokonce vybrat typ zátky pro optimální vývoj podle druhu vína, odrůdy, fenologické zralosti, ročníku, zda víno zrálo na kalech či ne atd.

Pan Malcolm Thompson, viceprezident pro marketing a inovace tvrdí, že nyní s řadou Select Series mohou vinařům nabídnout zátky, které jim dovolí, aby se s velkou mírou přesnosti jejich víno v láhvi vyvíjelo přesně podle jejich představ.

Více o uzávěrech vín se dočtete v naší Vínopedii.

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.

Je nám líto, ale osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme, prosíme zkuste zatím naši špičkovou minerálku.