Tisk

I španělská Rioja již nabízí sladká vína

Aktualita Rioja

Dvě španělská vinařství, Dinastia Vibanco (Rioja Alta, západ) a Bodegas Loli Casado (Rioja Alavesa, baskická část)nabízejí první, komerčně dostupná sladká vína v nejproslulejší španělské oblasti Rioja.

Vinařský zákon zatím dovoluje výrobu polosladkých a sladkých bílých nebo růžových vín, ale na úpravy předpisu pro červená sladká vína se ještě čeká. Oba zmínění výrobci se rozhodli navrátit k tradicím, kdy byla sladká vína, tzv. "supurados", v minulosti dělána z hroznů sušených přes zimu na půdách, z nich se pak lisoval mošt pro sladká vína určená pouze ke zvláštním příležitostem.

Rafael Vivanco, který své vinařské zkušenosti získal v Bordeaux, nabízí "Colección Vivanco 4 Varietales Dulce de Invierno 2009" vyrobené z botrytidou napadených hroznů odrůd Tempranillo, Garnacha Graciano a Mazuelo. Víno zrálo v dřevěných sudech z francouzského dubu a pak, před distribucí, ještě 12 měsíců v láhvi. Víno je světle oranžové barvy a klasifikováno jako rosé.

Pro jiný postup se rozhodl Loli Casado, který si jako velký příznivec a propagátor místních odrůd vybral pro své sladké víno bílou odrůdu Viura. Tomuto vínu nechal část krásného, osmdesát let starého vonohradu La Llana, kde silné podzimní slunce a vítr vysoušejí bobule hroznů do žádoucí podoby rozinek.

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.

Je nám líto, ale osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme, prosíme zkuste zatím naši špičkovou minerálku.