Tisk

Cava

Nejslavnějším perlivým vínem je Champagne a pouze vína z tohoto regionu smějí nést toto označení. Špičková šumivá vína ze Španělska, vyrobená stejnou metodou, nesou označení Cava. Vyrábějí se v Sant Sadurní d´Anoja v Katalánsku již od roku 1872. Z počátku byl název vín „Xampán“ – to se nelíbilo francouzským vinařům. V roce 1883 byl název změněn, používalo se mnoho názvů jako „Espumosos” nebo „Spanish champagnes“.

Oficiálně je název Cava používán až od roku 1983. Cava pochází z latinského „Cavea" - sklep. Proces výroby je podobný jako v Champagne, jednotlivé odrůdy
smějí být zcelovány, což dává výsledné Cavě osobitý charakter. Výsledné cuvée je nalahvováno a přidává se tirážní likér, tj. víno s kvasinkami a cukrem. Tím vznikne v lahvi tzv. druhotné kvašení. Láhev je uzavřena zátkou a uložena do sklepa. Kvasinky v průběhu 9 měsíců postupně přemění cukr na oxid uhličitý.

Odumřelé kvasinky jsou střásány do hrdla lahve (remuáž). Poté je tato část hrdla lahve prudce zmražena, zbytek kvasinek „odstřelen" z lahve a láhev se ihned korkuje sektovým uzávěrem. Podle zbytkového cukru pak rozlišujeme 6 kategorií Cava: Extra Brut (cukr do 6 g/l), Brut (0-12 g/l), Extra Seco (12-20 g/l), Seco (17- 32 g/l), Semi-Seco (32-50 g/l) a Dulce (nad 50 g cukru/l).

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.

Je nám líto, ale osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme, prosíme zkuste zatím naši špičkovou minerálku.